Austin-Sparks.net

Kitárt ablakok

Írta T. Austin-Sparks

JANUÁR

Január 9.

"Neki növekednie kell, nekem pedig kisebbé lennem." (János ev. 3:30)

Mi a szellemi növekedés? Mi a szellemi érettség? Mit jelent előbbre haladni az Úrban? Attól tartok, hogy erről eléggé vegyes elképzeléseink vannak. Sokan úgy gondolják, hogy a szellemi érettség a keresztyén tanítás átfogóbb tudása, a szentírási igazságok szélesebb körű megértése, Isten dolgainak szerteágazóbb ismerete. Sok ehhez hasonló jellemzőt szoktak megjegyezni a növekedés, a fejlődés és a szellemi érettség jeleként. Szeretteim, egyáltalán nem erről van szó.

Az igazi szellemi fejlődés és érettség jellemzője az, hogy míg mi magunk egyre kevésbé növekedtünk, addig az Úr Jézus egyre inkább. Az az érett lélek, akinek a szemében önmaga kicsi, az Úr Jézus viszont hatalmas. Ilyen a növekedés. Lehet rengeteg ismeretünk, ragyogó felfogásunk a tantételekről, a tanításról, az igazságról, még a Szentírásról is, és lehetünk mégis szellemileg nagyon aprók, nagyon éretlenek, nagyon gyerekesek. (A gyerekesség és a gyermeki között óriási különbség van.) Az igazi lelki növekedés éppen ez: Én kisebbedek, Ő pedig növekszik. Az Úr Jézus egyre jelentősebbé válik. Ezzel mérheted a szellemi növekedést.


(Részlet a "Krisztus - Minden és Mindenekben" című írásból)
By T. Austin-Sparks from: Christ - All and in All

- ooo -


Január 22.

"Saját szemeddel nézheted a király szépségét, láthatod tágas országodat." (Ézsaiás 33:17)

Van egy mondat az Igében: "Saját szemeddel nézheted a király szépségét, láthatod tágas országodat", és ez a kettős kijelentés egészen igaz és jogosan alkalmazható Rá. Ő a Király az Ő szépségében; és Ő a messzi távolságok földje is.

Nos, az Úr Jézussal való élő kapcsolatba kerülni azt jelenti, hogy előbb-utóbb a felfoghatatlanság holtpontjára jutunk, és muszáj elismernünk: "Uram, Te fölöttem állsz! Uram, nem tudom felfogni; Te túl sok vagy nekem!" Ez persze egyfelől nehézségeket jelent, mert nehéz helyzetbe hoz bennünket azzal, hogy nem tudjuk nyomon követni Őt, követni és megérteni. Viszont, másfelől, nem is lehetne másképp; nem egy "kicsiny" Krisztusunk van, akit teljesen megérthetnénk és felfoghatnánk a magunk csekély elméjével. Nem, Ő teljes mértékben felettünk áll, és nekünk, mint az Ő népének, az a rendeltetésünk, ha Vele tartunk, hogy Ő egyre messzebb és messzebb magasodik fölénk, és vonz minket is önmagunkon túlra. Túlmutat rajtunk, túl az elménk és akaratunk erőforrásain, mégis tovább húz, és értésünkre adja, hogy folytatnunk kell. Nem állhatunk meg; tovább kell haladnunk.


(Részlet az "Isteni rend - Krisztusban" című könyv 1.fejezetéből)
By T. Austin-Sparks from: Divine Order - In Christ - Chapter 1

- ooo -


Január 23.

"Azért jöttem, hogy életük legyen, mégpedig bőségesen." (János 10:10)

Emlékezzünk: - "Benne élet volt" (János 1:4). Vajon Ő más természetű, mint a többi ember? Mindenki láthatja, hogy az Ő természete különbözik a többi emberétől, és a különbséget ez az Élet adja, amely Őbenne van. Ez az Élet új és másfajta tudatosságot hoz magával. Nézzétek az Úr Jézust! Mi volt az Ő valódi tudatossága? Az, amiről mindig is beszélt, és ami az Ő esetében nagyon is nyilvánvaló volt. Azt mondta: "Én és az Atya egy vagyunk" (János 10:30); "Mindig azt teszem, ami neki (az Atyának) tetszik" (János 8:29); "A cselekedeteket, amelyeket Atyám nevében teszek" (János 10:25). Ó, ez az "Atya" szó János evangéliumában!

Jézus Krisztus tudatossága minden nap az Atyjával való egyesülésből, a kettejük között fennálló egységből fakadt: "Amint Te, Atyám, bennem vagy, és én Tebenned" (János 17:21). Az Úr Jézus tudatossága az Istennel, mint Atyjával való legszorosabb egység volt, és ez azért volt így, mert maga Isten élete volt Benne. Az Ő élete Isten-tudatos élet volt; de a tökéletes egység értelmében. És ez az, amit ennek az Életnek a birtoklása jelent. Ember ezt soha nem birtokolta. Jézus azért jött, hogy ezt a saját személyében hozza el: nem azért, hogy beszéljen az Istennel való egyesülésről, hanem hogy élje az Istennel való egyesülés életét, és tanítványait is ugyanebbe az egyesülésbe vigye. "Azért jöttem, hogy életük legyen" - más szavakkal: "Azért jöttem, hogy ugyanolyan tudatuk legyen Istenről mint Atyáról, mint nekem, és hogy ugyanaz az isteni természet legyen bennük, mint énbennem".


(Részlet a "Tanítványság Krisztus iskolájában" című könyv 2. fejezetéből)
By T. Austin-Sparks from: Discipleship In The School Of Christ - Chapter 2

- ooo -

T. Austin-Sparks úgy gondolta, hogy amit ingyen kaptunk, azt továbbadnunk is ingyen kellene. Ennek megfelelően az Ő írásai sincsenek szerzői jogokkal védve. Ha Te is szeretnéd másokkal megosztani ezeket a műveket, kérjük, hogy tiszteletben tartva a szerző kívánságát, add Te is szabadon - költségmentesen, változtatások és szerzői jogok fenntartása nélkül.